fredag 24. september 2010

Gunnlaug Ormstunge

Anders Thomassen: A
Hvordan er synsvinkelen? Gje døme og kommentar.

·       Forside: Soga om Gunnlaug Ormstunge
·       Side 1: Synsvinkel
o      ”Ikkje skal eg svike deg,” svarar Ravn. Så gjekk Gunnlaug til ein bekk og henta vatn i hjelmen sin og bar det til Ravn. Han tok imot det med venstre handa, men med sverdet i den høgre hogg han til Gunnlaug i hovudet så det vart eit ovstort sår.”
o      I dette eksempelet ser vi at fortellingen er skrevet i et autoralt refererende synspunkt, det vil si at forfatteren forteller det som skjer, men som ikke kan skildre følelsene til karakterene. (Fluen på veggen).
o      Denne synsvinkelen gjør at vi får handlingen litt på avstand og fortellermåten kan være litt kald.
o      Når fortelleren bare sier hvordan karakterene gjør ting og opptrer på gir han en indirekte personbeskrivelse. Forfatteren overlater til oss å danne et bilde av karakterene og deres tanker og følelser gjennom handlinger og replikker.
o      Når han underdriver hendelsene (knakk bare beinet) oppfattes karakterene som mer helteaktige. Underdrivelsen kalles litotes.
o      Miljøskildringer og daglige hendelser får liten plass i historien.


Trond Axdal: B
- Er forfatteren nøytral, eller grip han inn i fortelljinga og kommenterer henne? Gje døme.

Forfatteren er helt nøytral i sagaen. Han griper aldri inn og gir sin formening om noen eller noe. Han legger opp til at leseren selv finner ut av hva som er galt og rett. I høydepunktet i sagaen kan du se et godt eksempel på at forfatteren er helt nøytral. ”Ikkje skal eg svike deg,” svarar Ravn. Så gjekk Gunnlaug til ein bekk og henta vatn i hjelmen sin og bar det til Ravn. Han tok imot det med venstre handa, men med sverdet i den høgre hogg han til Gunnlaug i hovudet så det vart eit ovstort sår.”
I dette eksempelet ser vi at ingen beskrivelse er gitt og ingen følelser er innblandet. Det eneste forfatteren beskriver er at Gunnlaug fikk et ”ovstort sår”. Når forfatteren bare beskriver hvordan ting skjer og hva de gjør, gir han en indirekte personbeskrivelse. Dette gjør at leseren selv må lage et bilde om hvor stor ære de har. Når han underdriver hendelsene som (knakk et bein) viser dette at han er sterk og har stor ære.

Kristoffer Meling: C

- Korleis får lesaren kjennskap til kva personane tenkjer og meiner? Døme

Siden forfatteren er nøytral legger han ikke til rette for å si direkte hva enkeltindividene tenker eller mener, men siden det er mye dialog kan vi tenke oss fram til hva de forskjellige karakterene(personene) tenker. Forfatteren bruker noen av de samme metodene som blir brukt i dagens fortellinger, med en forteller som styrer handlingen fremmover, og med dialog og handling, som kan fortelle oss hva personer i fortellingen tenker, eller mener. Fortelleren kan også avsløre hvordan han tror at personene har det, ut i fra handlingene til personene: EKS: ”og Helga gret sårt”, her sier fortelleren handlingen hennes, men ikke hvorfor hun gråter, dette kan vi se kontekst i viss vi har lest de tidligere dialogene mellom Helga og Ravn. Grunnen til at Helga gråt er fordi hun vantrives i ekteskap med Ravn, hun ble tvangsgiftet bort til Ravn mot sin vilje, denne skikken praktiseres også i dag, men i få samfunn.

Måten teksten er fremstilt på er veldig lett å lese, og lett å følge med på, fordi den legger opp til at vi selv tolker det som skjer. Dette kommer tydelig fram i dette sitatet: ”Da sa Gunnlaug <> Ravn svarar: <> Gunnlaug seier:<><> svarar Ravn. Så gjekk Gunnlaug til ein bekk og henta vatn i hjelmen sin og bar det til Ravn. Han tok imot det med venstrehanda, men med sverdet i den høgre hogg han til Gunnlaug i hovudet så det vart eit ovstort sår.” Dette viser at gunnlaug er mer ærefull en Ravn. Fordi handlingen sier det ved at Gunnlaug ikke vil sloss mer med Ravn når Ravn er blitt skadet. Gunnlaug viser medlidenhet og henter vann til Ravn, men Ravn sviker Gunnlaug.

Daniel Marvik: D

- Fortell forteljaren like utførleg om alt, eller samanfattar han delar av handlinga ? Gje døme.

Forfatteren skriver ikke like mye om alt i handlingen, han komprimerer handlingen og skriver konkret om akkurat det som skjer. Han lar være å ta med unødvendig informasjon for og gi handlingen en fullstendig mening og for å gi leseren et bestemt bilde om det som skjer.

For eksempel:
”Ein dag på tinget da det var mykje folk på Lovberget og dei var ferdige med å avgjere rettsakene, kravde Gunnlaug togn og sa: Er Ravn Ånundsson her? Han svarar at han er der. Gunnlaug sa da: Du veit at du har teke den kvinna som var lova meg, og såleis sett fiendskap mellom oss. For det vil eg no by deg holmgang her på tinget om tre dagar på Øksaråholmen”.

Her er et eksempel på at når han byr ham opp til holmgang så går han dypt og forteller årsaken om hvorfor, mens plutselig har det gått et halt år så er de i Norge er et eksempel på at forfatteren ikke går inn i dybden. 

torsdag 23. september 2010

Eddadikt

Oppgavert til håvamål
Av Daniel Marvik 23.09.2010

1.                Dette er en tekst som er oversatt av Ivar Mortensson Egnund. Teksten handler på en måte om rett og galt, hvordan du skal oppføre deg for at du selv og di rundt deg skal ha det best. Hvilke konsekvenser du kan få hvis du behandler noe eller noen urettferdig. Hvis du gjør gode gjerninger i livet ditt så skal du ha et langt og fredfullt liv der du behandles med respekt. Hvis du har gjort noe godt igjennom livet ditt skal navnet ditt eller det du gjorde selv bli husket selv når du dør.
2.                Strofe 42.
”venen sin
skal ein vera ven
og løne gåve med gåve.
Til lått skal mann
med lått svara
og møte ljuging med lygn.”
Denne strofen oppfatter jeg som at en god venn skal du behandle med respekt og være gjensidig med. For eksempel ”venen sin skal ein vera ven og løne gåve med gåve” dette sier meg at med vennen sin skal en være grei og snill, dermed skal du både gi i fra deg og ta tilbake slik at det blir gjensidig.
Strofe 50.
”Turkar troll
som i tunet står,
det hjelp korkje bork eller bar.
Så er kvar mann,
som kjærleik vantar,
kvi skal han lenge leva!”
Denne strofen oppfatter jeg som at en mann skal vente på det han vil ha og være tålmodig. For eksempel ”så er kvar mann, som kjærleik vantar, kvi skal han lenge leva!” Forteller meg at en mann har ventet på noe han har drømt om, og dermed skal han få leve evig fordi han har ventet tålmodig på dette.
3.                Om det jeg har lest tenker jeg at det er skrevet i eldre tid. Grunnen er fordi det snakkes mye om døden når du gjør feil valg, mens viss du gjør rett og gode valg skal du leve lenge og vell. Jeg tenker at dette er en tekst som er skrevet for og få folk til å tenke.
Jeg kjenner til noen av sitatene som står i teksten fra i dag, ett av dem er: ”og løne gåve med gåve”, mer modernisert ville jeg sakt at du skal både gi og ta, altså være gjensidig mot andre som gjør deg godt.




Oppgaver til Trymskvida!
Av: Daniel marvik 23.09.2010

1.
Tor våkner opp og blir sint fordi hammeren hans er forsvunnet. Han ropte på Loke og fortalte ham at hammeren var stjålet. Så gikk Loke til Frøya og spurte om han kunne låne fjærhammeren hvis han fant hammeren. Frøya sa da at han sko få låne den hvis han fant den. Loke reiste da til Jotunheimen. Når han var fremme traff han trym og spurte etter hammeren. Han sa til ham at han hadde gjemt den 8 meter under jorden og hentet den ikke frem før han hadde fått Frøya. Loke reiste tilbake og fortalte Tor om dette. Tor ville da frakte Frøya til Trym, men Frøya nekten dette. Dermed fant de ut at de skulle kle ut Tor og det gjorde de. De fraktet ham til Jotunheimen og Trym sa at nå blir det bryllup. Under bryllupet blei Trym overraska over at Tor (kledd ut som Frøya) kunne drikke så mye mjød. Etter dette hentet Trym frem hammeren og gav den til Tor (kledd ut som Frøya) og drepte Trym.

2.
Karakteristikk av Tor: En stor og maskulin mann som var godt respektert av folkene som bodde rundt. Han hadde en hammer han var veldig redd for og ville gjort alt får å få denne tilbake. Han likte ikke å bli gjort narr av eller bli ydmyket som når han måtte kle seg ut som en dame. Han var en mann av sitt slag.
Karakteristikk av Frøya: En liten og søt jente som det ikke var noe vondt i. Var redd for seg selv og ting som kunne skje, derfor ville hun ikke ofre seg eller hjelpe til med å få tilbake hammeren til Tor. Hun likte seg best hjemme der hun kunne være trygg og bli passet på.

3.
Trymskvida forteller om mann og kvinneideal fra norrøn tid at det var stor forskjell på å være mann og kvinne. Mennenes ansvar blir fremstilt som at de skulle ut å jakte for å få tak i mat, skaffe penger til familier og sørge for at familien hadde det den skulle ha. Kvinnen skulle være hjemme å forsørge barna og vaske og passe på huset. Mannen hadde også mer stemmerett enn det kvinnen hadde fordi de var mer respekterte og hadde generelt større roller i det samfunnet de levde i.0o

torsdag 16. september 2010

Middelalderen

Middelalderen!

-                    Betegner i Europeisk historie perioden fra antikkens avslutning til tidlig moderne tid eller rennesansen
-                    Middelalderen varte fra 476-1453 tallet, men nå i nyere tid sier vi at den varte fra 500-1500 tallet
-                    Middelalderen ble avsluttet på grunn av den samlede effekten i fra boktrykkerkunsten, reformasjonen, europeernes oversjøiske reiser, ildvåpnene og øst romerrikets fall.
-                    Middelalderen er et konstruert begrep som ble skapt av Italienske humanister i rennesansen rundt 1400 tallet
-                    Middelalderen var først delt opp i 6 verdensaldre, men ble redusert til to, antikken og Den mørkes tid. Etter tiden var blitt moderne ble den kalt tiden i mellom, dermed middelalderen

tirsdag 14. september 2010

Islendingesagaer!

Islendingesaga!
Dette er en oppgave på skolen som ble kalt for deadline. Altså alt er skrevet på knappe halvtimen og publisert. Handler om Islendingesagaene som Islendingene skrev mellom 1200-1300 tallet.

-                    Kalles de Islandske ættesagaer
-                    Skrevet av anonyme opphavsmenn
-                    Sagaene omhandlet biskoper og stormenn i samtiden
-                    Regnes som det mest originale bidraget fra Island i middelalderen
-                    Handler om ulike slekter i tiden fra ca 930 da Island ble befolket fra Norge
-                    Skrev som skildringer kjærlighet, sjalusi, egoisme og raushet, alt dette skrev de på en realistisk måte som skiller dem fra annen middelalderlitteratur, de handler om mennesker som har levd
-                    Sagaene ble skrevet fra 1200-1300 tallet
-                    Ble skrevet av en spesiell stil som ble kalt for sagastilen
-                    Mellom 30 og 45 sagaer ble bevart, mange er gått tapt
-                    Nordens eneste samlede, originale bidrag til verdenslitteraturen
-                    Tidsrommet er mellom landnåmet og innføringen av kristendommen på Island
-                    To grupper sagaer, den ene er fornaldersagaer og den andre samtidssagaer
-                    Sagaene ses på som historie eller diktning
-                    Sagaene har relativt standardiserte komposisjoner

Alt stoffet er hentet i fra WWW.wikipedia.no og læreboken.